סוגי עצים לאזור ההר
לכל אזור יש את סוג העץ האידיאלי
פרגולות ודקים מהווים תוספות אסתטיות ופונקציונליות ביותר לבית, במיוחד במדינה שטופת שמש כמו ישראל. בעשור האחרון אנו רואים אותם סביבנו יותר ויותר, והעובדה שכיום כבר אין צורך לקבל עבורם היתר, מקלה מאוד על בנייתם וכך למעשה נוסף לבית שטח בנוי שנראה מצוין ומזמין את שוכניו לצאת החוצה.
ישנם מספר חומרים שניתן לבנות מהם את הפרגולות והדקים, אך החומר הנפוץ והאהוב ביותר היה ונותר העץ, שמשווה להם מראה טבעי וכפרי. אם אכן החלטנו לבחור בעץ לבניית פרגולה או דק, עלינו לקחת בחשבון שזהו חומר גלם רגיש, ושהאקלים הים תיכוני של ישראל, אינו מיטיב עימו במיוחד. בין אם מדובר באקלים הלח של מישור החוף, באקלים המדברי והצחיח של הנגב או באקלים ההררי של פנים הארץ, תנאי מזג האוויר בארץ, ובמזרח התיכון בכלל, שוחקים את העץ, מגדילים את הבלאי שלו ואת ההוצאות הכרוכות בתחזוקתו השוטפת. לכן, אם ברצוננו לבנות פרגולה או דק באזור מסוים בארץ, רצוי שנבחן את האקלים באזור זה ונתאים אליו את העץ האופטימאלי ממנו הם ייבנו.
האקלים ההררי, השורר בעיקר בגליל העליון ובהרי ירושלים, מאופיין בטמפרטורות נמוכות, בעיקר בלילה, ובכמות משקעים גדולה. לבניית דקים ופרגולות בירושלים ובאזור הררי, מומלץ לבחור באחד מסוגי העץ הבאים:
- עץ טיק (בורמזי) – העץ המומלץ ביותר לבנייה באזור ההר. נחשב לחזק, לאיכותי ולעמיד ביותר מפני לחות ונזקי מזג אוויר. מדובר בעץ בעל קליפה שומנית, המסייעת לעמידותו, מרחיקה ממנו מזיקים ומפחיתה את דרישות התחזוקה שלו. הטיק הבורמזי יפה במיוחד כיוון שאין לו עיניים ומראהו חלק, אך הוא גם העץ היקר ביותר, חסרונו העיקרי.
- איפאה – גם עץ זה נחשב ליוקרתי ואינו זול בהשוואה לעצים אחרים. יחד עם זאת, זהו עץ בעל מראה עשיר וצפיפות גבוהה, המעניקה לו עמידות לאורך זמן ובתנאי אקלים שונים. הוא אינו מתכווץ בגשמים ולכן מתאים מאוד לסביבה רטובה, חזק במיוחד ומסוגל לשאת משקלים גבוהים.
- עץ הרד בלאו נחשב אף הוא לאחד העצים החזקים, הקשים והעמידים ביותר, בכל תנאי מזג אוויר, גם אלה הקיצוניים ביותר. בשל העובדה שהרד בלאו מתמודד היטב עם שינויי טמפרטורה, הוא מתאים במיוחד לאזור ההרים. בנוסף, זהו עץ נוח לעבודה ולעיבוד.
- עץ מומלץ נוסף הוא עץ הארז (סידר), שמשקלו קל ולכן הוא נוח לעבודה. הוא בעל גוון אדמדם, מחירו סביר, והעובדה שהוא מייצר באופן טבעי חומרים דוחי חרקים, הופכת אותו לעמיד מאוד מפני ריקבון, נזקי מים ומזיקים נוספים. לעץ הארז ניחוח ומראה נעימים, והוא משנה את תכולת הלחות שבו ומתאים עצמו לטמפרטורה סביבו, במיוחד באזורים קרים, דבר המהווה יתרון נוסף כיוון שבשל כך עלויות התחזוקה שלו פחותות יותר.
- עץ ברוש המלוק ועץ הדאגלס פייר הם עצים נוספים המתאימים לאקלים ההררי. שניהם עצים גמישים אך חזקים, בעלי צפיפות גבוהה מאוד ועמידות טבעית לכל תנאי מזג אוויר, כולל לטמפרטורת קיצוניות. הם אינם נשחקים בקלות ולכן גם עבורם נדרשת תחזוקה פחותה משל עצים אחרים.
- עץ גושני (לרוב, אשוח, אלון או דאגלס פייר) העשוי מקורות עץ עבות וארוכות שיכולות להגיע עד 12 מטר, נחשב חזק ועמיד במיוחד לתנאי האקלים. בשל יציבותו, עץ זה נפוץ מאוד לבניית פרגולות ודקים.
דווקא עץ האורן, העץ הנפוץ ביותר בארץ, אינו הבחירה המיטבית עבור האקלים ההררי. האורן מתאים יותר לאקלים יבש, אך בשל מחירו הזול, רבים בארץ משתמשים בו בפרגולות ודקים בכל אזורי האקלים. לעץ האורן, בעל הגוון החום בהיר-צהבהב, יש יתרונות רבים: הוא זמין מאוד, נוח לעבודה, רך וגמיש ובעל מראה עדין. אולם מכיוון שאינו דחוס, אין לו גם עמידות גבוהה לחרקים או לריקבון, והוא רגיש במיוחד לפגעי מזג האוויר. לדוגמא, באקלים לח יחזיק מעמד בין 5-7 שנים בלבד, אלא אם כן לפרגולה או לדק יהיה קירוי או כיסוי והם יתוחזקו בצורה שוטפת.
לסיכום, אמנם הבחירה בסוג העץ לבניית פרגולה או דק, צריכה להיעשות בהתאם להעדפות העיצוביות שלכם, אך יחד עם זאת, מומלץ ביותר להתייעץ עם מומחה שיידע להתייחס למכלול השיקולים. ואחד החשובים שבהם הוא האקלים בו אתם מתגוררים. אחרי הכל, בחירה נכונה של סוג עץ לסוג האקלים, תיטיב לטווח הארוך עם נראות הפרגולה או הדק ותוזיל משמעותית את תחזוקתם השוטפת. (המאמר נכתב באדיבות אתר טוב תודה)
צרו קשר
